Błonnik babki płesznik – działanie potwierdzone!

Błonnik pokarmowy bierze udział w wielu istotnych z punktu widzenia trawienia i oczyszczania organizmu procesach metabolicznych zarówno na poziomie komórkowym jak i organowym. Niestety jego niedobory w spożywanej codziennie żywności sprawiają, że u ludzi pojawiają się mniej i bardziej poważne zaburzenia, chociażby wypróżniania. Dlatego warto uświadomić sobie, jak istotne zadania wykonuje błonnik zarówno w obrębie funkcjonowania układu pokarmowego, krwionośnego jak i wydalniczego.

Natomiast z samym uzupełnieniem niedoborów błonnika nie powinno być w dzisiejszych czasach najmniejszych problemów, ponieważ zrobić można to zarówno poprzez uzupełnienie jadłospisu o produkty bogate w naturalny błonnik jak i picie naturalnych, ziołowych i całkowicie bezpiecznych naparów czy ekstraktów – chociażby błonnik babka płesznik, która jest bogatym źródłem skutecznie wchłanianego błonnika.

Błonnik babka płesznik – działanie najkorzystniejsze dla zdrowia!

O dobroczynnym wpływie błonnika na układ pokarmowy intuicyjnie każdy jest w stanie coś powiedzieć. Natomiast już sama wiedza na temat tego, w których produktach znajduje się sporo naturalnego i zdrowego błonnika, taka powszechna nie jest. Jeszcze mniej osób natomiast zdaje sobie sprawę z tego, że zioło babki płesznik zawierając w sobie ogromne ilości błonnika, oddziałuje jednocześnie także na inne układy i procesy w ludzkim organizmie. Udowodniono, że regularne spożywanie chociażby naparów z tego zioła, umożliwia m.in.:

  • zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, a przez to walne przyczynienie się do zmniejszenia nadciśnienia tętniczego, poprawy ukrwienia i pracy naczyń krwionośnych, a więc i minimalizację ryzyka wywołania chorób serca,
  • zdecydowaną redukcję poziomu cukru we krwi, przez co jest wskazana także w diecie cukrzycowej,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby hemoroidalnej poprzez zniwelowanie zaparć, rozluźnienie mięśni zwieracza odbytnicy oraz przede wszystkim – poprzez lepsze formowanie stolca, który następnie łatwo i bezboleśnie zostaje wydalony,
  • zmniejsza tzw. stres oksydacyjny, czyli negatywny wpływ wolnych rodników na komórki – chociażby wątroby oraz jelit, co zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych jelita,
  • umożliwia uruchomienie naturalnych procesów regeneracyjnych w powłokach zewnętrznych wątroby i odbudowę uszkodzonych komórek,
  • podkręca metabolizm i przyspiesza procesy trawienne, stabilizując funkcjonowanie błony śluzowej żołądka oraz wydzielanie kwasów żołądkowych.

Jednoczesne nawodnienie organizmu

Jednym z dodatkowych skutków włączenia do swojej diety naparów ziołowych czy różnych, popularnych i szeroko dostępnych mieszanek ziołowych do stosowania celowego, jak Hepa Vitale, jest spożywanie dużej ilości wody. Stworzony przez zalanie ziół wrzątkiem napar można pić nawet czterokrotnie w ciągu dnia lub pięciokrotnie przy mniejszym stężeniu, więc oznacza to, że pijąc codziennie zioła babka płesznik lub zawierające ją inne mieszanki ziołowe, praktycznie wypełnia się dzienne zapotrzebowanie na wodę.

Jeśli w trakcie dnia uzupełnia się jeszcze dodatkowo płyny innymi napojami – można mówić o całkowitym nawodnieniu organizmu. A w procesach metabolicznych oraz detoksykacji organizmu, dostarczenie minimum dwóch, a najlepiej nawet czterech litrów wody dziennie, jest kluczem do odniesienia pełnego sukcesu. Zarówno wątroba jak i nerki przy filtrowaniu najróżniejszych szkodliwych toksyn, jak i jelita oraz pęcherz przy ich wypróżnianiu – potrzebują przede wszystkim wody, do pracy.

Sposoby spożycia i oczekiwane rezultaty

Nasiona babki płesznik dostępne są naturalnie jako indywidualny produkt. Stosowane są w ziołolecznictwie od wielu wieków, przez co znalazły także swoją drogę do mieszanek i preparatów ziołowych wielogatunkowych, jak Hepa Vitale. Najbardziej powszechne i spotykane postaci tego zioła, determinujące jednocześnie sposób ich przyrządzania, to:

  • wersja zmielona, sproszkowana – niestety od chwili ususzenia i zmielenia zioła, tlen zaczyna odbierać z produktu większość pozytywnych związków, które mają działanie lecznicze i po kilku dniach produkt jest już niepełnowartościow,
  • wersja ziarnista, z której następnie możliwe jest wyekstraktowanie olejów, jest bardzo wysoko stężona i skuteczna, ale też bardzo droga.

Pierwszy wariant nie musi wcale oznaczać utraty walorów odżywczych i leczniczych, jakie niewątpliwie posiada zioło babka płesznik. Kluczem jest samodzielne mielenie produktu w domu, tuż przed jego użyciem – wtedy wszystkie związki aktywne pozostaną aktywne aż do momentu ich spożycia i strawienia oraz wchłonięcia. Wersja zmielona samodzielnie idealnie nadaje się nie tylko do oczywistych naparów i herbatek ziołowych, ale chociażby do posypywania różnych sałatek, urozmaicania sosów, czy do uzupełnienia śniadania z musli albo jogurtu.

Oczywiście efekty przyjdą dopiero po minimum miesiącu regularnego stosowania takiej terapii. Jednak w ziołolecznictwie o sukcesie decyduje przede wszystkim regularność i stabilność i osoby stosujące jakieś zioło regularnie przez trzy miesiące, odczuwają najbardziej namacalnie skutki takiego leczenia. Czytaj więcej na zdrowie.gazeta.pl