Błonnik babki płesznik – działanie potwierdzone!

Błonnik pokarmowy bierze udział w wielu istotnych z punktu widzenia trawienia i oczyszczania organizmu procesach metabolicznych zarówno na poziomie komórkowym jak i organowym. Niestety jego niedobory w spożywanej codziennie żywności sprawiają, że u ludzi pojawiają się mniej i bardziej poważne zaburzenia, chociażby wypróżniania. Dlatego warto uświadomić sobie, jak istotne zadania wykonuje błonnik zarówno w obrębie funkcjonowania układu pokarmowego, krwionośnego jak i wydalniczego.

Natomiast z samym uzupełnieniem niedoborów błonnika nie powinno być w dzisiejszych czasach najmniejszych problemów, ponieważ zrobić można to zarówno poprzez uzupełnienie jadłospisu o produkty bogate w naturalny błonnik jak i picie naturalnych, ziołowych i całkowicie bezpiecznych naparów czy ekstraktów – chociażby błonnik babka płesznik, która jest bogatym źródłem skutecznie wchłanianego błonnika.

Błonnik babka płesznik – działanie najkorzystniejsze dla zdrowia!

O dobroczynnym wpływie błonnika na układ pokarmowy intuicyjnie każdy jest w stanie coś powiedzieć. Natomiast już sama wiedza na temat tego, w których produktach znajduje się sporo naturalnego i zdrowego błonnika, taka powszechna nie jest. Jeszcze mniej osób natomiast zdaje sobie sprawę z tego, że zioło babki płesznik zawierając w sobie ogromne ilości błonnika, oddziałuje jednocześnie także na inne układy i procesy w ludzkim organizmie. Udowodniono, że regularne spożywanie chociażby naparów z tego zioła, umożliwia m.in.:

  • zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, a przez to walne przyczynienie się do zmniejszenia nadciśnienia tętniczego, poprawy ukrwienia i pracy naczyń krwionośnych, a więc i minimalizację ryzyka wywołania chorób serca,
  • zdecydowaną redukcję poziomu cukru we krwi, przez co jest wskazana także w diecie cukrzycowej,
  • pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby hemoroidalnej poprzez zniwelowanie zaparć, rozluźnienie mięśni zwieracza odbytnicy oraz przede wszystkim – poprzez lepsze formowanie stolca, który następnie łatwo i bezboleśnie zostaje wydalony,
  • zmniejsza tzw. stres oksydacyjny, czyli negatywny wpływ wolnych rodników na komórki – chociażby wątroby oraz jelit, co zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych jelita,
  • umożliwia uruchomienie naturalnych procesów regeneracyjnych w powłokach zewnętrznych wątroby i odbudowę uszkodzonych komórek,
  • podkręca metabolizm i przyspiesza procesy trawienne, stabilizując funkcjonowanie błony śluzowej żołądka oraz wydzielanie kwasów żołądkowych.

Jednoczesne nawodnienie organizmu

Jednym z dodatkowych skutków włączenia do swojej diety naparów ziołowych czy różnych, popularnych i szeroko dostępnych mieszanek ziołowych do stosowania celowego, jak Hepa Vitale, jest spożywanie dużej ilości wody. Stworzony przez zalanie ziół wrzątkiem napar można pić nawet czterokrotnie w ciągu dnia lub pięciokrotnie przy mniejszym stężeniu, więc oznacza to, że pijąc codziennie zioła babka płesznik lub zawierające ją inne mieszanki ziołowe, praktycznie wypełnia się dzienne zapotrzebowanie na wodę.

Jeśli w trakcie dnia uzupełnia się jeszcze dodatkowo płyny innymi napojami – można mówić o całkowitym nawodnieniu organizmu. A w procesach metabolicznych oraz detoksykacji organizmu, dostarczenie minimum dwóch, a najlepiej nawet czterech litrów wody dziennie, jest kluczem do odniesienia pełnego sukcesu. Zarówno wątroba jak i nerki przy filtrowaniu najróżniejszych szkodliwych toksyn, jak i jelita oraz pęcherz przy ich wypróżnianiu – potrzebują przede wszystkim wody, do pracy.

Sposoby spożycia i oczekiwane rezultaty

Nasiona babki płesznik dostępne są naturalnie jako indywidualny produkt. Stosowane są w ziołolecznictwie od wielu wieków, przez co znalazły także swoją drogę do mieszanek i preparatów ziołowych wielogatunkowych, jak Hepa Vitale. Najbardziej powszechne i spotykane postaci tego zioła, determinujące jednocześnie sposób ich przyrządzania, to:

  • wersja zmielona, sproszkowana – niestety od chwili ususzenia i zmielenia zioła, tlen zaczyna odbierać z produktu większość pozytywnych związków, które mają działanie lecznicze i po kilku dniach produkt jest już niepełnowartościow,
  • wersja ziarnista, z której następnie możliwe jest wyekstraktowanie olejów, jest bardzo wysoko stężona i skuteczna, ale też bardzo droga.

Pierwszy wariant nie musi wcale oznaczać utraty walorów odżywczych i leczniczych, jakie niewątpliwie posiada zioło babka płesznik. Kluczem jest samodzielne mielenie produktu w domu, tuż przed jego użyciem – wtedy wszystkie związki aktywne pozostaną aktywne aż do momentu ich spożycia i strawienia oraz wchłonięcia. Wersja zmielona samodzielnie idealnie nadaje się nie tylko do oczywistych naparów i herbatek ziołowych, ale chociażby do posypywania różnych sałatek, urozmaicania sosów, czy do uzupełnienia śniadania z musli albo jogurtu.

Oczywiście efekty przyjdą dopiero po minimum miesiącu regularnego stosowania takiej terapii. Jednak w ziołolecznictwie o sukcesie decyduje przede wszystkim regularność i stabilność i osoby stosujące jakieś zioło regularnie przez trzy miesiące, odczuwają najbardziej namacalnie skutki takiego leczenia. Czytaj więcej na zdrowie.gazeta.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *