Babka płesznik właściwości i zastosowanie w ziołolecznictwie

Zioła stosowane są ostatnio coraz częściej w najróżniejszych zaburzeniach i terapiach układu trawiennego. Niestety coraz więcej osób ma problemy gastryczne czy trawienne oraz wydalnicze, a z wielu takich zaburzeń, stopniowo biorą się poważniejsze choroby – cukrzyca, miażdżyca, hemoroidy, nerwice i stany zapalne. Przez specjalistów wielu nauk medycznych to właśnie jelita i ogólnie rejon brzucha człowieka jest uznawany za powód większości stanów chorobowych – nawet tych związanych z głową i umysłem. Dlatego m.in. babka płesznik właściwości regulujące układ trawienny, stosowana jest nie tylko indywidualnie, ale także w rozlicznych mieszankach ziołowych na trawienie.

Wpływ na układ trawienny i wydalniczy

Ponieważ układ trawienny i wydalniczy człowieka jest ze sobą bardzo mocno sprzężony i współzależny, nie da się skutecznie wyleczyć np. samych jelit, nie dbając jednocześnie o pracę żołądka, nerek oraz wątroby. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać produkty działające uniwersalnie i sięgać po takie rośliny, które przedstawiają wiele wartościowych walorów w procesie regulowania i leczenia układu trawiennego. Babka płesznik właściwości prozdrowotne wykazuje zarówno w obrębie układu trawiennego i wydalniczego, jak i poza nim.

Przyglądając się jednak najpierw potwierdzonym wieloma badaniami działaniem na układ trawienny, wskazać trzeba kluczowe korzyści wynikające ze stosowania tego zioła:

  • ułatwienie wypróżnień, poprzez uzupełnienie niedoborów naturalnego błonnika – jego wysoka zawartość pomaga formować zdrowy i łatwy do wydalenia stolec,
  • odpowiednie nawodnienie organizmu – zioła zaparza się i przyjmuje w formie naparów, przez co organizm ma stały dostęp wody niezbędnej chociażby w pracy wątroby, nerek oraz jelita,
  • rozluźnia napięcie mięśniowe, dzięki czemu minimalizuje ryzyko pojawienia się zaparć, które zbyt często występujące mogą bezpośrednio wywołać i zaostrzyć chorobę hemoroidalną,
  • regenerację miąższu w nerkach oraz wątrobie oraz jego zabezpieczenie przed dalszymi uszkodzeniami chociażby przez toksyny oraz wolne rodniki,
  • zabezpiecza kosmki jelitowe i ułatwia perystaltykę jelit,
  • chroni błonę śluzową żołądka i umożliwia mu lepszą produkcję soków trawiennych.

Zastosowanie poza układem trawiennym

Osoby z poważniejszymi zaburzeniami i chorobami, chociażby wątroby, niejednokrotnie zmuszone są do przyjmowania silnych leków. Mieszanki ziołowe jak Hepa Vitale, zawierające także obok babki płesznik inne korzystne dla wątroby składniki czynne i związki aktywne, jak chociażby sylimaryna – wykazują jednak także bardzo wysoką skuteczność, a do tego są naturalne i mogą być przyjmowane bez obaw nawet przez dzieci oraz kobiety w ciąży. Dla wielu lekarzy z innych dziedzin medycyny niż gastroentorologia, babka płesznik właściwości wykazuje również na innych polach, przez co jest chętnie stosowana i zalecana także pacjentom borykającym się z takimi przypadłościami, jak chociażby:

  • cukrzyca, gdzie pozwala zdecydowanie zminimalizować wchłanianie się cukru do krwi,
  • podwyższony poziom cholesterolu – potrafi bowiem bardzo skutecznie zmniejszać jego stężenie we krwi, a jednocześnie przyczynia się do zwiększenia produkcji tzw. zdrowego cholesterolu HDL w wątrobie,
  • zmiany skórne i stany zapalne cery – pomaga chociażby w łuszczycy, jest stosowana w różnych formach trądzików,
  • minimalizuje ryzyko zawału poprzez zmniejszenie ilości cholesterolu, zwiększenie światła naczyń krwionośnych i poprawienie pracy naczynek krwionośnych,
  • znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na coraz częstszą chorobę cywilizacyjną – nowotwór jelita, zabezpieczając przed działaniem komórek kancerogennych i wolnych rodników również inne,
  • komórki i organy ludzkiego ciała.

Zastosowanie i wybór odpowiedniego produktu

Na rynku znajdują się jednak dziesiątki najróżniejszych produktów ziołowych i naturalnych mieszanek roślinnych, które reklamowane są jako idealne dla cukrzyków, osoby z chorą wątrobą czy problemami gastrycznymi. Jak więc wybrać ten odpowiedni? Przede wszystkim produkty już zmielone, powinny być dobrze zapakowane – hermetyczne zabezpieczenie musi być w nienaruszonej postaci – podobnie jak całe pudełko. Wybity termin pakowania także powinien być jak najbliższy aktualnemu dniu zakupu. Kupno ziół zmielonych rok temu, na pewno nie jest dobrym pomysłem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *