Babka płesznik właściwości i zastosowanie w ziołolecznictwie

Zioła stosowane są ostatnio coraz częściej w najróżniejszych zaburzeniach i terapiach układu trawiennego. Niestety coraz więcej osób ma problemy gastryczne czy trawienne oraz wydalnicze, a z wielu takich zaburzeń, stopniowo biorą się poważniejsze choroby – cukrzyca, miażdżyca, hemoroidy, nerwice i stany zapalne. Przez specjalistów wielu nauk medycznych to właśnie jelita i ogólnie rejon brzucha człowieka jest uznawany za powód większości stanów chorobowych – nawet tych związanych z głową i umysłem. Dlatego m.in. babka płesznik właściwości regulujące układ trawienny, stosowana jest nie tylko indywidualnie, ale także w rozlicznych mieszankach ziołowych na trawienie.

Wpływ na układ trawienny i wydalniczy

Ponieważ układ trawienny i wydalniczy człowieka jest ze sobą bardzo mocno sprzężony i współzależny, nie da się skutecznie wyleczyć np. samych jelit, nie dbając jednocześnie o pracę żołądka, nerek oraz wątroby. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać produkty działające uniwersalnie i sięgać po takie rośliny, które przedstawiają wiele wartościowych walorów w procesie regulowania i leczenia układu trawiennego. Babka płesznik właściwości prozdrowotne wykazuje zarówno w obrębie układu trawiennego i wydalniczego, jak i poza nim.

Przyglądając się jednak najpierw potwierdzonym wieloma badaniami działaniem na układ trawienny, wskazać trzeba kluczowe korzyści wynikające ze stosowania tego zioła:

  • ułatwienie wypróżnień, poprzez uzupełnienie niedoborów naturalnego błonnika – jego wysoka zawartość pomaga formować zdrowy i łatwy do wydalenia stolec,
  • odpowiednie nawodnienie organizmu – zioła zaparza się i przyjmuje w formie naparów, przez co organizm ma stały dostęp wody niezbędnej chociażby w pracy wątroby, nerek oraz jelita,
  • rozluźnia napięcie mięśniowe, dzięki czemu minimalizuje ryzyko pojawienia się zaparć, które zbyt często występujące mogą bezpośrednio wywołać i zaostrzyć chorobę hemoroidalną,
  • regenerację miąższu w nerkach oraz wątrobie oraz jego zabezpieczenie przed dalszymi uszkodzeniami chociażby przez toksyny oraz wolne rodniki,
  • zabezpiecza kosmki jelitowe i ułatwia perystaltykę jelit,
  • chroni błonę śluzową żołądka i umożliwia mu lepszą produkcję soków trawiennych.

Zastosowanie poza układem trawiennym

Osoby z poważniejszymi zaburzeniami i chorobami, chociażby wątroby, niejednokrotnie zmuszone są do przyjmowania silnych leków. Mieszanki ziołowe jak Hepa Vitale, zawierające także obok babki płesznik inne korzystne dla wątroby składniki czynne i związki aktywne, jak chociażby sylimaryna – wykazują jednak także bardzo wysoką skuteczność, a do tego są naturalne i mogą być przyjmowane bez obaw nawet przez dzieci oraz kobiety w ciąży. Dla wielu lekarzy z innych dziedzin medycyny niż gastroentorologia, babka płesznik właściwości wykazuje również na innych polach, przez co jest chętnie stosowana i zalecana także pacjentom borykającym się z takimi przypadłościami, jak chociażby:

  • cukrzyca, gdzie pozwala zdecydowanie zminimalizować wchłanianie się cukru do krwi,
  • podwyższony poziom cholesterolu – potrafi bowiem bardzo skutecznie zmniejszać jego stężenie we krwi, a jednocześnie przyczynia się do zwiększenia produkcji tzw. zdrowego cholesterolu HDL w wątrobie,
  • zmiany skórne i stany zapalne cery – pomaga chociażby w łuszczycy, jest stosowana w różnych formach trądzików,
  • minimalizuje ryzyko zawału poprzez zmniejszenie ilości cholesterolu, zwiększenie światła naczyń krwionośnych i poprawienie pracy naczynek krwionośnych,
  • znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na coraz częstszą chorobę cywilizacyjną – nowotwór jelita, zabezpieczając przed działaniem komórek kancerogennych i wolnych rodników również inne,
  • komórki i organy ludzkiego ciała.

Zastosowanie i wybór odpowiedniego produktu

Na rynku znajdują się jednak dziesiątki najróżniejszych produktów ziołowych i naturalnych mieszanek roślinnych, które reklamowane są jako idealne dla cukrzyków, osoby z chorą wątrobą czy problemami gastrycznymi. Jak więc wybrać ten odpowiedni? Przede wszystkim produkty już zmielone, powinny być dobrze zapakowane – hermetyczne zabezpieczenie musi być w nienaruszonej postaci – podobnie jak całe pudełko. Wybity termin pakowania także powinien być jak najbliższy aktualnemu dniu zakupu. Kupno ziół zmielonych rok temu, na pewno nie jest dobrym pomysłem.