Babka płesznik jak przygotować napar?

Napary ziołowe nadają się idealnie do zwalczania wielu chorób i wykazują silne działanie wielotorowe. Przeważnie polecane są mieszanki ziołowe, w których znajdują się różne gatunki ziół o różnej charakterystyce i innych składnikach aktywnych, dzięki czemu są one bardzo uniwersalne i działają na wielu płaszczyznach – mogą np. jednocześnie uspokajać, rozluźniać mięśnie oraz detoksykować i wspomagać metabolizm na poziomie komórkowym. Jednocześnie działają więc na najniższym możliwym poziomie oraz oddziałują holistycznie – na stan umysłu oraz samopoczucie samego stosującego je człowieka.

Zdrowotne działanie wody

Oczywiście zioła jak babka płesznik jak przygotować można również z powodzeniem jako garnisz czy przyprawa ziołowa do sosu w stylu vinegret i doprawić nimi chociażby sałatkę. Ze względu na swój obojętny smak, idealnie nadają się także do przemycania chociażby wraz z posiłkiem typu musli albo jedzonym codziennie jogurtem czy maślanką. Jednak to napary ziołowe wygrywają walkę z innymi metodami spożywania ziół, ponieważ ich zalety to m.in.:

  • szybkość przygotowania – wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut i wypić, póki będzie jeszcze dość ciepłe,
  • ogólnodostępność mieszanek ziołowych jak Hepa Vitale oraz ich niska cena – produkty tego typu dostać można zarówno w sklepach zielarskich, aptekach jak i drogeriach, zwykłych sklepach spożywczych czy czasami stacjach benzynowych,
  • wygoda – mieszankę można zabrać ze sobą prawie wszędzie i przyrządzić w praktycznie każdych warunkach,
  • przyjmowanie wraz z aktywnymi substancjami ziołowymi nawet do dwóch litrów wody dziennie – woda to kluczowy składnik w procesie oczyszczania organizmu, jest niezbędna do metabolizmu komórkowego, wydalania, pracy mózgu, zwalczania wolnych rodników, obniżania poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

To właśnie ogromna ilość wody, którą siłą rzeczy przyjąć trzeba w ciągu doby razem ze swoimi ziołowymi naparami sprawia, że jest to najskuteczniejsza metoda przyjmowania ziół. Oczywiście warto przy tym pamiętać, że zioła zmielone na bieżąco, tuż przed spożyciem, zawsze mają o wiele wyższe stężenie aktywnych składników i związków, niż zioło zmielone wiele godzin czy dni wcześniej. Zobacz artykuł na portal.abczdrowie.pl

Częstotliwość i jakość spożywanego naparu

Błędne jest założenie, że robienie dużo gęstszych i mocniej stężonych naparów ziołowych zwielokrotni jego działanie. Stężenie aktywnych substancji w takich preparatach zostało dokładnie opracowane, a organizm nie jest w stanie wchłonąć ich więcej w ciągu doby, chociażby się dostarczało dużo więcej tych składnikow. Dlatego dużo ważniejsze od mocy przyrządzonego naparu czy ilości wypitych kubków dziennie, jest regularne przyjmowanie takich porcji przez wiele tygodni, a nawet miesięcy. Niestety zbyt częste i niekontrolowane przyjmowanie nawet ziołowych naparów, może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego, w postaci chociażby:

  • zawrotów głowy,
  • nagłych uderzeń gorąca czy fali zimnych potów (efekt przegrzanego metabolizmu),
  • uczucie przelewania się w żołądku,
  • dziwny zapach i kolor moczu,
  • nieregularne i trudne do powstrzymania wypróżnienia oraz luźny stolec.

Wystarczą trzy, przygotowane zgodnie z opisem na opakowaniu produktu, napary dziennie, aby dostarczyć organizmowi błonnika pokarmowego, witamin czy antyoksydantów niezbędnych do realizacji codziennego zapotrzebowania energetycznego i metabolicznego. Trzeba jednak wytrwać w nowej diecie i z nowymi nawykami żywieniowymi przynajmniej przez okres miesiąca, a optymalnie nawet trzech miesięcy.